Pentru cine bat clopotele, Irodiado?

mtatsmindazamemba11


19. Irodiada avea necaz pe Ioan şi voia să-l omoare. Dar nu putea,
20. căci Irod se temea de Ioan, fiindcă îl ştia om neprihănit şi sfânt; îl ocrotea şi, când îl auzea, de multe ori stătea în cumpănă, neştiind ce să facă; şi-l asculta cu plăcere.
21. Totuşi a venit o zi cu bun prilej, când Irod îşi prăznuia ziua naşterii şi a dat un ospăţ boierilor săi, mai marilor oştii şi fruntaşilor Galileii.
22. Fata Irodiadei a intrat la ospăţ, a jucat şi a plăcut lui Irod şi oaspeţilor lui. Împăratul a zis fetei: „Cere-mi orice vrei, şi-ţi voi da.”
23. Apoi a adăugat cu jurământ: „Orice-mi vei cere, îţi voi da, fie şi jumătate din împărăţia mea.”
24. Fata a ieşit afară şi a zis mamei sale: „Ce să cer?” Şi mama sa i-a răspuns:”Capul lui Ioan Botezătorul.”
25. Ea s-a grăbit să vină îndată la împărat şi i-a făcut următoarea cerere: „Vreau să-mi dai îndată, într-o farfurie, capul lui Ioan Botezătorul.” (Marcu 6, 19-25).


De la păcat încoace, binele trebuie să plătească preţul scump de a exista, pentru ca răul să poată trăi confortabil şi nestingherit. Sfinţii trebuie să piară pentru ca trăitorii în păcat să nu mai fie mustraţi şi avertizaţi. Săracii şi oamenii de rând trebuie să-şi dea sudoarea pentru ca cei ce îi stăpânesc să traiască bine. Pentru o viaţă fără Dumnezeu trebuie o moarte a unui om al lui Dumnezeu. Ca să fie vie plăcerea trebuie să moară conştiinţa. Iar ca să-i fie bine Irodiadei trebuie să moară Ioan Botezătorul.

Cine s-ar fi gândit, privind poza ei din copilărie că la un moment dat în viaţă, va alege prin propria fiică, propria-i plăcere în detrimentul dorinţelor odraslei. În loc de jumătate de împărăţie să alegi capul unui vestitor al adevărului şi moralei!!! Iar la întrebarea „de ce a făcut aşa?” , e loc de cel puţin două răspunsuri: fie din cauza minţii scurte, fie din cauza inimii pietrificate. Proastă nu era, că planul ei a mers ca pe roate. Atunci la inimă era problema. Ceea ce nu ştia parvenita împărăteasă, şi mulţi dintre noi nu ştim, este că la fiecare invitaţie a lui Dumnezeu de a părăsi viaţa de păcat, la care îi dăm curs, se formează (spiritual vorbind) o imunitate la păcat. Cu cât asculţi şi practici cele ascultate de la Dumnezeu, plăcerea de păcătui scade (vezi Ps.119,11). Dar se întâmplă cel mai frecvent inversul: cu cât dăm mai des curs invitaţiei diavolului de a păcătui, se formează o imunitate făţă de pocăinţă şi neprihănire. Cu cât practici mai mult păcatul, plăcerea de a fi neprihănit, scade.

Irodiada sau Irod (unii ar fi de parere că evanghelistul Marcu, fie a inventat scena petrecerii, fie a auzit balada de prin popor. Ei spun mai departe că nu Irodiada a cerut moartea lui Ioan ci Irod a ordonat-o pe motive politice, înainte de a fi trimis in exil de către împăratul Romei, Gaius), au ales uciderea conştiinţei pentru a trăi mai departe în păcatele mizere fără să fie deranjaţi de vreun profet rău îmbrăcat. Plăcerile păcatului au o caracteristică de care ar trebui să se ţină cont atunci când alegem varianta asta: durează puţin. Clopotele funebre ale plăcerilor de o clipă ale păcatului bat imediat după ce au sunat trâmbiţele de biruinţă asupra conştiinţei. Aşa s-a întâmplat şi cu nereuşitul cuplu. Nu a trecut multă vreme de la moartea lui Ioan că cei doi au fost exilaţi, plictisiţi şi nefericiţi până la moarte, probabil, deoarece nu au avut nici o amintire frumoasă din libertatea înrobită de păcate. În comparaţie cu veşnicia neprihănitului, euforia păcătosului cu diplomă, durează mai puţin decât o clipire a ochiului.

Astăzi, pentru ce vei trage clopotele, pentru păcat sau neprihănire?

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

6 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

6 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.