Fii altfel! Fii diferit! (partea întâi)

fiidiferit_1024x768

Chiar dacă vorbim astfel, preaiubiţilor, suntem încredinţaţi că de la voi ne putem aştepta la lucruri mai bune, care însoţesc mântuirea. (Evrei 6,9).

Într-unul dintre editorialele Bits&Pieces erau scrise cu mai multă vreme în urmă, următoarele cuvinte: „Asemenea apei, oamenii care se complac, merg pe cea mai uşoară cale: în jos, la vale. Automulţumirea este un parazit care suge energia, aduce rutina în activităţi şi secătuieşte creierul.”

Sunt câteva afirmaţii care mi se par incomode în cele scrise mai sus cum ar fi de exemplu „cea mai uşoară cale:în jos„. Calea cea mai uşoară este aleasă pur şi simplu pentru că… e mai uşoară, nu neapărat mai bună. Realitatea este însă alta; calea uşoară de azi este calea grea de mâine şi a întregii vieţi. În orice lucru trebuie să existe o trudă pentru o răsplată, sau vorba apostolului Pavel:”Plugarul trebuie să muncească înainte ca să strângă roadele„(2 Timotei 2,6). Sărbătoarea înaintea muncii este sărbătoarea nebunului.

Astăzi vreau să privim câteva aspecte legate de un alt mod de a trăi viaţa. Iar dacă la sfârşitul acestor rânduri vei fi motivat pentru o schimbare semnificativă suntem amândoi în avantaj.

Toţi suntem chemaţi să facem lucruri importante şi toţi am fost chemaţi de Dumnezeu să fim o binecuvântare pentru mulţi. Toţi avem sânge de erou în noi şi chiar dacă nu toţi vom fi observaţi pentru a fi mediatizaţi, toţi avem sanşa de a face ceva eroic pentru cel puţin unul dintre semenii noştri.

Societatea de azi promovează confortul, nu provocările. S-au scris grămezi de cărţi care să ne înveţe cum să scăpăm de greutăţi, de durere, de sarcini obositoare, etc. Însă toate acestea sunt de multe ori încercări de a păcăli viaţa, ori aşa sfârşim prin a fi păcăliţi noi înşine. Isus Hristos a fost cât se poate de onest atunci când a spus ucenicilor că în lume vor avea parte de necazuri, dar i-a încurajat să nu se dea bătuţi, ei pot ieşi învingători din lupta cu necazurile vieţi, la fel cum şi El a ieşit biruitor.

Hristos ne cere să declaşăm o adevărată revoluţie împotriva lucrurilor mici şi de mică importanţă. Pentru că ştie ce material a pus în noi şi pentru că ştie ce sânge nobil curge prin venele noastre, Dumnezeu are aşteptări mari de la noi. Valeriu Butulescu spunea „nu vă mulţumiţi să plutiţi, încercaţi să înnotaţi, darul de a pluti îl au doar lucrurile uşoare.”

Ştiu că a înnota nu este un lucru facil, dar a înnota împotriva curentului este şi mai greu, dar merită. Patria de Sus nu se află în josul râului ci tocmai în vârf, de unde curge râul. Creştinii prin definiţie sunt oameni ai marilor aşteptări, ai marilor provocări. Creştinismul însuşi a început printr-un înot împotriva curentului. Prea puţini au crezut că temerarii vor şi izbuti. Creştinismul trebuie să fie o forţă morală motivatoare. Creştinul trebuie să fie un luptător neînfricat împotriva a tot ce se pare rău. Din păcate creştinismul îşi pierde din forţă pentru că de-alungul vremurilor a lăsat garda tot mai jos, făcându-se frate de cruce cu compromisul.

Aşteptările lui Dumnezeu rămân ca provocare pentru fiecare generaţie. Astăzi tu poţi unul care să aducă un vânt al schimbării printre cei care te înconjoară. Nu te lăsa ispitit de gândul că ai putea să eşuezi, a nu încerca niciodată este mult mai rău decât e eşua. „Dacă crezi că poţi sau dacă crezi că nu poţi, ai dreptate de fiecare dată” (Henry Ford).

„Trăim într-o societate care doreşte să ne spună cum să ne comportăm, cum să gândim, cum să arătăm, cum să vorbim, ce să purtăm, ce să cumpărăm şi de unde să cumpărăm. Doreşte să ne spună ce să visăm, ce să considerăm valori, pentru ce să trăim, iar toate aceste nu fac nici o referinţă la Isus Hristos” (Alex&Brett Harris, Do Hard Things). Să nu faci niciodată ceea ce lumea îţi spune sa faci sau să fii, ci doar ceea ce Isus îţi cere să faci şi să fii, este dovada unui caracter valoros.

Frumuseţea vieţii de creştin constă tocmai în a trăi diferit de ceilalţi, mai frumos. Apostolul Pavel îl sfătuia pe Timotei astfel: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fi o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie” (1 Timotei 4,12). În viaţă nu trebuie doar să eviţi păcatul, ci să urmăreşti neprihănirea, să o practici într-un mod prin care ceilalţi să dorească să-l imite. Nu te mulţumi doar să supravieţuieşti, excelează!

Pentru o viaţă altfel, fiecare creştin trebuie să accepte provocarea lui Dumnezeu de a trăi după principiile Lui. Dumnezeu a stabilit un standard înalt, Legea Sa, pentru a ne motiva să nu ţintim niciodată prea jos, pentru a nu ne lăsa vreo scuză ca să ne oprim din creştere.

Automulţumirea, spunea N.Iorga, este cea mai bună piatră de mormânt a talentului. În sfera spirituală, automulţumirea este piatra de mormânt a vieţii veşnice. Alegerile tale de fiecare zi, sunt fie nişte seminţe mici care pot da naştere la buruieni uriaşe, fie seminţe care pot produce flori minunate. Ce semeni azi, vei recolta mâine! Tu decizi ce tip de recoltă vei avea!

scapadinmediocritate-1280x1024_1

P.S. Pentru cei interesaţi de evadarea din obişnuit şi mediocritate, recomand cartea Rebeluţia. Daţi click pe imagine şi o puteţi comanda. Garantat nu veţi regreta!

22230

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

7 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

7 ani

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.