Graba complică treaba


11. În vremea aceea, Moise, crescând mare, a ieşit pe la fraţii săi şi a fost martor la muncile lor grele. A văzut pe un egiptean care bătea pe un evreu, unul dintre fraţii lui.
12. S-a uitat în toate părţile şi, văzând că nu este nimeni, a omorât pe egiptean şi l-a ascuns în nisip.
(Exodul 2)

În vremurile acelea, nimănui nu i-ar fi fost uşor să trăiască în pielea lui Moise. Aşteptările lui Faraon erau mari de la el, dar nici aşteptările fraţilor lui evrei nu erau mai prejos. Evreii erau convinşi că ajungerea lui Moise la curtea lui Faraon era prevestirea unei epoci mai bune. Nu puţini l-au comparat cu Iosif şi trăiau de pe o zi pe alta cu speranţa că Moise va ajunge un al doilea Iosif. Atât Faraon cât şi evreii vedeau în Moise un om ce va deschide un viitor măreţ, desigur, fiecare în modul lor. Faraon care a investit în el, îl vedea un conducător care va aduce naţiunea pe culmile realizărilor şi prosperităţii. Evreii îl vedeau ca un eliberator de poverilor lor, un conducător ce va câştiga pentru ei, independenţa naţiunii lor, cel care le va da odihnă.

Presiunea era, aşadar, mare, iar lupta între a fi numit „fiul fiicei lui Faraon” şi fiul lui Israel, îl măcina zilnic. Deşi nu ni se dă informaţii despre şederea lui Moise la palat, este puţin probabil ca Moise să nu fi venit cu diferite propuneri în faţa lui Faraon care cereau înlesnirea robiei sau poate chiar ridicarea ei de pe umerii fraţilor lui evrei. Respingerile repetate au adus frustrări în inima lui Moise, acumulându-se, poate, fără vrerea lui, o mânie pe naţiunea care-l adoptase.

Dacă la Faraon nu găsea sprijin, Moise s-a orientat spre poporul lui, din partea căruia aştepta susţinere la vremea potrivită.

Vremea potrivită soseşte, în viziunea lui Moise, atunci când aflat în inspecţie pe şantierele lui Faraon, vede un egiptean care lovea cu brutalitate un evreu care răpus de povară, şi-a permis, probabil, să încetinească activitatea sau chiar să facă o pauză. Ştiind că o asemenea brutalitate nu va fi trecută în rândul încălcărilor de lege la curtea lui Faraon, Moise aplică propria judecată şi pedeapsă izvorâtă atât dintr-o indignare personală dar şi din dorinţa de a transmite un mesaj fraţilor lui: „sunt de partea voastră”

Deşi „credea că fraţii lui vor pricepe că Dumnezeu, prin mâna lui le va da izbăvirea” aceştia nu doar că n-au priceput nimic ci au şi contribuit la complicarea situaţiei prin răspândirea veştii uciderii egipteanului. (va urma…)

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

6 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

6 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.