Pregătiri pentru drum

Nu ni se dă amănunte despre ce ar trebui să conțină bagajul unui evreu, dar ni se spune explicit ce nu ar trebui să le lipsească: să aveţi mijlocul încins, încălţămintea în picioare şi toiagul în mâ…”(Exod 12,11).

a.   Să aveți mijlocul încins.

Este un lucru știut deja că evreii purtau îmbrăcăminte lungi şi largi, care mai există și azi în multe ţări orientale. Pentru lucru sau călătorie cu povară de purtat, partea dinainte a îmbrăcămintei este împăturată şi strânsă cu cingătoare, astfel încât mersul sau lucrul să fie făcute cu ușurință.

Sfatul este unul practic însă nu ar trebui să ne scape din vedere mesajul acestuia: să nu fie nici un inconvenient care să vă întârzie plecarea, nimic care să vă țină pe loc, nimic care să vă stâjenească pe drum. Este impresionant cum Dumnezeu s-a ocupat de ei până la cele mai mici amănunte, facilintându-le astfel ieșirea într-un mod excepțional.

Peste veacuri, străbate până la noi aceeași preocupare a Aceluiași Dumnezeu preocupat ca să ne elibereze din păcatul care ne ține robi unei vieți de corvoadă. Mielul Isus a fost jertfit, iar peste Egiptul păcatului s-a sunat deja din trâmbița eliberării. Gata cu robia, Hristos ne-a făcut liberi, prin urmare, fiecare om este zorit să iasă și să să-și înceapă drumul spre Canaanul etern.

Ce ne mai ține pe loc când marea piedică, faraonul, diavolul a fost învins tocmai la el în regat? Care sunt acele lucruri, mici care ne stânjenesc înaintarea, facându-ne să credem că eliberarea costă prea mult și că distanța până la Canaan este mult prea mare. Să nu uităm că „vulpile mici”, adică problemele mici pot face ca distanța să fie prea mare.

Pentru o călătorie reușită spre meleagurile veșniciei, să ascultăm sfatul pe care apostolul Pavel ni-l dă:„Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul…!” (Efes. 6,14).

Adevărul este mai mult decât o haină doctrinală bine lucrată, este mai mult decât o teorie plăcută la auzire. Adevărul este o Persoană, este spirit, este viață. Adevărul este Isus Hristos: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”(Ioan 14,6).

A fi încins cu Adevărul, înseamnă să ai libertate hristică acționând cu plăcere în spațiul divin al binelui vremelnic și veșnic. Cine nu Îl are pe Hristos, nu poate pleca din robie pentru că el este legat încă de stăpânul său. Unii creștini doar au impresia că sunt liberi deoarece simt și ei un fel de strângere de mijloc, însă nu cingătoarea adevărului este cea care stă împrejurul mijlocului lor ci înfășurătoarea păcatului sau păcatul care-l înfășoară cu ușurință pe omul nedisponibil total pentru Dumnezeu.

Încingerea cu adevărul înseamnă purtarea lui Hristos la vedere pe tot parcursul călătoriei vieții. Iar purtarea lui Hristos la vedere este a trăi în viață în așa fel încât fiecare gest al tău să trădeze locuirea Lui în viața ta. Adevărul nu trebuie tezaurizat precum un vestigiu care să servească doar de ornament, ci valorificat. Iar cea mai bună punere în valoarea a adevărului este dispoziția personală de a te lăsa fertilizat de el ca după aceea să rodești în credință și iubire.

Adevărul nu doar că te eliberează din robia păcatului ci îți dă direcția și îți deschide drumul către Țara libertății eterne.

VA URMA…

 

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

6 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

6 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.