Tânăr şi neliniştit…

Autor: FLORIN ORODAN (un eseu inspirat despre frământări, căutări şi adevăratul sens al vieţii. Merită citit! Lectură plăcută!)

Care este scopul vieții? Cum și unde poate fi găsită fericirea? Nu-i așa că aceste întrebări nu vă sunt străine? Sunt întrebări care au trecut prin mintea oricărui om, mai ales prin mintea unui tânăr, care are viața înainte. Povestea noastră poate fi povestea oricui. Orice asemănare cu realitatea este pur intenționată și provocatoare!

Îl chema Seeker, sau altfel spus, Căutătorul; un adolescent ca mulți alții, frământat de ziua de azi, de zilele de mâine, un tânăr cu frământări, cu vise, flămând după împlinire și fericire. Într-o bună zi, s-a hotărât să cutreiere lumea și să caute fericirea, împlinirea, după care tânjea sufletul lui. Așa că a pornit la drum, hotărât să nu se oprească și să experimenteze pe propria lui piele toate oportunitățile pe care viața i le va scoate în cale, până când va fi cu adevărat fericit. Era sătul de poveștile din bătrâni și de veștile mult răspândite despre o lume viitoare, mai bună. El era tânăr și avea de trăit mai intâi o viață aici și acum. Nu că nu ar crede în acea lume viitoare,  mai bună, dar până atunci…Nu știa de fapt că acea lume viitoare începe deja de aici, nici faptul că era în atenția specială a unui înger trimis chiar de către Isus ca să-l ocrotească. Era chiar îngerul lui, un înger puternic și credincios, care avea însărcinarea să înregistreze toate frământările, gândurile, sentimentele și experiențele prin care trecea. O, dacă ar fi știut că cerul este doar la o îmtindere de mână!

Nu după mult timp a ajuns într-o piață, o piață mare, plină de negustori nerăbdători ca să-și vândă mărfurile. Moneda de schimb și de tranzacționare era sufletul. Puteai să cumperi orice în schimbul unei bucăți din suflet. Cele mai scumpe mărfuri erau acelea care trebuiau plătite cu sufletul întreg, dar erau mulți care puteau să-și permită chiar și luxul acesta. Căutătorul nostru s-a hotărât să facă un tur al pieței și să cântărească ofertele.

Primul care l-a abordat a fost Bogăția, o persoană bine făcută, hotărâtă, cu personalitate puternică. Încerca să-l convingă pe Seeker că banul înseamnă putere, influență și că orice se poate cumpăra și rezolva cu bani. Nu este un sunet mai plăcut și mai melodios decât sunetul monedelor care curg din săculețul care niciodată nu se golește. Bogăția i-a mai spus că banii aduc fericirea, iar dacă nu o aduc, cel puțin pot să o întrețină. Și cât de bine arată bancnotele verzi, cu multă clorofilă sintetică, bancnote care nu se veștejesc și nu se ofilesc niciodată. Seeker era impresionat…Totuși, va privi și la celelalte oferte. Îngerul stătea lângă el cu sufletul la gură…Vai, vai, oare își va vinde sufletul atât de ieftin?

În imediata apropiere își avea taraba Renumele. Era o persoană strălucitoare, la care toți priveau cu admirație. Renumele a început să-i spună că nu există satisfacție mai mare decât aceea de a fi un om foarte cunoscut. Ce se poate compara cu respectul și adorația din partea mulțimilor? Să ai numele pe prima pagină a ziarelor, să fii prezent pe canalele de televiziune, să fii recunoscut ca o persoană competentă prin diplomele și trofeele pe care le-ai acumulat…Mai mult, chiar după moarte, numele tău să fie comemorat și să apară în analele istoriei…Nu este aceasta un fel de nemurire? Prestigiul îți poate deschide multe uși și poți avea parte de tratamente preferențiale la orice nivel. Hm… Sună ispititor și interesant… dar să mai vedem… Îngerul nota totul cu atenție, fiind implicat sufletește în ceea ce se întâmplă.

Taraba Distracției era una dintre cele mai pline și cu mărfurile cele mai diverse dintre toate tarabele. Aproape că nu există nici un trecător  pe la taraba ei, care să nu plece cu ceva. Orice gust putea fi satisfăcut: băuturi fine, prieteni petrecăreți, jocuri electronice, țigări mentolate, muzică de toate genurile, baruri afumate cu lumini difuze, fete disponibile, i-poduri, i-phonuri, tehnologii de ultimă generație. Distracția încerca să negocieze cu Căutătorul nostru întreaga paletă de oferte clasice și moderne. Mottoul ei era: Trăiește clipa! Profită la maxim de tot ceea ce-ți oferă viața! Cu toate acestea, parcă lipsea ceva… Cine răspunde oare de garanția acestor produse? Seeker avea să se mai gândească…

Undeva în apropiere era un negustor venit de curând, dar care s-a impus pe piață destul de repede: Computerul. Era cam supraponderal la început, dar în ultimul timp pierduse mult din greutate, devenind foarte suplu și eficient. Clienții au ajuns să-i spună Laptop. El avea codurile de acces către lumea virtuală și dezvoltase un adevărat imperiu informațional de programe și servicii. Puteai să te teleportezi oriunde în lumea virtuală: site-uri pentru adulți, jocuri de strategie, de lupte, comunități cum ar fi Hi5, Facebook, Flixter. Mai nou inventase un alt fel de viață pentru aceia care fugeau de realitate: second life. Unii chiar ajunseseră să trăiască mai mult în second life decât în viața reală. Oare va reuși să-l atragă pe Seeker în lumea lui? Tot ce e posibil… Îngerul tremura. Știa cât de mulți se pierduseră deja în lumea virtuală…

În cele din urmă, Căutătorul ajunse la taraba celui mai vorbăreț și mai comunicativ din toată piața: Telefonul mobil. La început, când apăruse pe piață, era destul de zgârcit cu vorbele. Tarifele erau mari și nu-și putea permite prea multe. Însă încetul cu încetul rețeaua s-a dezvoltat, s-au înmulțit clienții, iar acum…era o adevărată nebunie! Mii de minute incluse pentru un preț de nimic, camere foto performante de mulți pixeli, touchscreen, aplicații multiple (jocuri, chat, mesaje, net, wireles, GPS, muzică mp3, fișiere video, etc.) Telefonul fix era în pragul falimentului, supraviețuind și el de azi pe mâine. Spuneau unii mai răutăcioși că mobilul ar degaja în jurul lui o atmosferă care dăunează… dar cine să-i creadă? Cu greu putea Seeker să reziste la o astfel de ofertă.

Făcu cu greu câțiva pași și își întoarse din nou privirile peste întreaga piață cu toate ofertele ei. Îngerul asista cu emoție la tot ceea ce se întâmplă. Seeker își dădea seama că în ciuda tuturor ofertelor care i s-au făcut, parcă îi lipsea ceva, ceva în inimă… Nu era pe deplin satisfăcut. Stă câteva momente pe gânduri și se hotărăște să plece mai departe. Era complet debusolat… Negustorii i-au citit de la distanță intenția și fără nici o veste și fără pic de rușine s-au năpustit asupra lui ca niște vulturi, ca să nu-l piardă de client. Erau atât de insistenți, obraznic de insistenți, încât îl îmbrânceau pe Seeker în toate părțile. Erau hotărâți să nu cedeze până când nu vor avea sufletul lui. Seeker ajunsese disperat. Nu putea să mai scape din mâinile lor.

Îngerul era indignat. Ar vrea să intervină, dar nu are voie. Băiatul trebuie să fie lăsat liber să decidă…să cheme ajutorul…O, dacă ar face, dacă ar spune ceea ce trebuie…

În cele din urmă Seeker cade la pământ, lipsit de orice putere și ridicându-și mâinile spre cer, strigă cu voce tare: DOAMNE, SCAPĂ-MĂ! În acel moment nimic nu l-a mai putut opri pe înger să intrevină. Îi alungă pe toți negustorii aceia obraznici, care nu i se pot împotrivi. Rușinați și resemnați trebuie să se întoarcă la tarabele lor. Când au rămas singuri, doar el, îngerul păzitor și Căutătorul, îngerul îi poate în sfârșit vorbi. Isus îl așteaptă de mult să se întoarcă acasă. Cei doi gustă împreună fericirea căci, ce fericire ar putea fi mai mare decît să duci și să fii adus la Isus. Asta căuta de fapt sufletul lui! Dorul de casă, gândul veșniciei pus de Tatăl și Fiul în inima lui, au învins!

Spune-mi după ce alergi ca să-ţi spun ce culegi

Trăim într-o lume, în care totul cere prioritate… şi aparent nimic din ce facem nu poate fi amânat, si nici nu suportă vreo amânare. Totul e bine programat , şi totul e aşa de bine…

15 ani

4 comentarii

    Cautam mereu; uneori cautam unde nu trebuie, alteori cautam pe cine nu trebuie. Insa El, Isus este mereu atat de aproape de noi, incat nici nu este nevoie sa-L cautam, ci pur si simplu sa-I vorbim. El nu e nicioata departe de noi si face ca totul sa fie surprinzator de usor si de frumos. Comunicarea cu El este cel mai frumos lucru care exista sub soare. Iar urmatorul, bineinteles, este comunicarea cu semenii nostri.

    spunea cineva ca cei mai multi in viata cauta orice altceva numai fericirea nu, desi o doresc. si asta fiindca nu cauta in locul care trebuie si nu primesc informatii de la Persoana care trebuie.

    Hei, dannyb, dar acest eseu mai implica un aspect, in afara de acesta care se refera la noi ca Seekers. Este vorba de alti Seekers …nu? Avem vreo oferta pentru ei atunci cand ii intalnim in marele targ al vietii?? In ce culori si cuvinte le prezentam bucuria mantuirii? Dar despre prietenia pretioasa a lui Isus? Atunci cand ai ceva foarte bun, nu poti sa nu le spui si altora, asa ca Seekers care ati acceptat oferta lui Isus, IMPARTASITI-O SI ALTORA!!

    asa cum spunea si Steinhard, doar daruind vei dobandi. e clar ca ar fi un gest de egoism ca dupa ce ai gasit ceea ce este mai important in viata, sa nu dai de veste si celor ce cauta acelasi lucru. Isus nu este margaritarul de mare pret care trebuie ascuns sa nu il vada nimeni, ci aratat tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.