Cine eşti Tu?
13. Moise a zis lui Dumnezeu: „Iată, când mă voi duce la copiii lui Israel şi le voi spune: „Dumnezeul părinţilor voştri m-a trimis la voi”; şi mă vor întreba: „Care este Numele Lui?” Ce le voi răspunde?”
14. Dumnezeu a zis lui Moise: „Eu sunt Cel ce sunt.” Şi a adăugat: „Vei răspunde copiilor lui Israel astfel: „Cel ce Se numeşte „Eu sunt”, m-a trimis la voi.”
15. Dumnezeu a mai zis lui Moise: „Aşa să vorbeşti copiilor lui Israel: „Domnul Dumnezeul părinţilor voştri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov, m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru veşnicie, acesta este Numele Meu din neam în neam.” (Exodul 3)
(O parte din răspunsul la această întrebare a fost dat în articolul precedent, însă aş mai adăuga câteva aspecte)
E important de luat în seamă faptul că în dialogul cu Moise, Dumnezeu se prezintă ca fiind Dumnezeul părinţilor lor; Avraam, Isaac şi Iacov. În momentul în care Moise ar fi venit în faţa poporului era nevoie de această recomandare. Cele 3 nume ilustre, vorbeau despre un Dumnezeu care poate face din imposibil o binecuvantată reuşită, un Dumnezeu care nu poate fi oprit de nimeni şi de nimic atunci când are un plan cu oamenii. Dumnezeul celor trei părinţi ai evreilor însă era perceput ca un Dumnezeu al generaţiilor de dinainte. Te puteai mândri cu un asemenea Dumnezeu, dar va fi generaţia din robie doritoare să scrie istorie cu El?
Dumnezeul Atotputernic din întreg universul poate fi total lipsit de putere în viaţa mea, iar istoria glorioasă a părinţilor poate fi una frustrantă dacă nu doresc şi cer să fie şi Dumnezeul meu. Amintirile cu sfinţi sunt preţioase şi încurajatoare dar pot fi demolante dacă prezentul meu este lipsit de puterea lui Dumnezeu.
Un om care vorbeşte în numele lui Dumnezeu nu va prezenta nici o credibilitate şi nici o autoritate în faţa celor care-l ascultă dacă acesta nu s-a întâlnit cu Dumnezeu şi dacă nu s-a legat o relaţie între ei. Oamenii vor fi convinşi de mesajul pe care-l transmiţi în măsura în care vor vedea cât de convingător vorbeşti despre mesaj şi despre Dumnezeu care ţi l-a dat.
Este destul de uşor să vorbeşti despre un Dumnezeu bun, dar nu vei convinge pe aproape nimeni dacă n-ai simţit bunătatea Lui în viaţa ta. Poate fi măreţ să predici despre un Dumnezeu al minunilor, dar ce impact poate avea o asemenea solie dacă în viaţa ta Dumnezeu nu a putut să facă nici o minune. Cred ca mesajele transmise celorlalţi despre Dumnezeu nu au voie să fie răspândite precum hârtiile de reclamă în centrul unui oraş, decât dacă mai întâi au trecut prin experienţa vieţii tale.
Este ca şi cum un copil s-ar lăuda în faţa unui alt copil că tatăl lui poate ridica o maşină, fără să îl fi văzut făcând asta vreodată. Vă imaginaţi dezamăgirea copilului şi în acelaşi timp batjocora celuilalt dacă tatăl nu va putea face asta?
Prin cele afirmate mai sus nu neg realitatea că anumiţi oameni pot fi atraşi înspre Dumnezeu tocmai datorită intervenţiei Lui în istorie, dar cei mai mulţi vor fi atraşi înspre Dumnezeu datorită exemplificării puterii Lui transformatoare în viaţa mea azi şi în fiecare zi.