Istoria poate fi succesul prezentului
1. Domnul a zis lui Moise: „Du-te la faraon, căci i-am împietrit inima lui şi a slujitorilor lui ca să fac semnele Mele în mijlocul lor
2. şi ca să istoriseşti fiului tău şi fiului fiului tău cum M-am purtat cu egiptenii şi ce semne am făcut în mijlocul lor. Şi veţi cunoaşte că Eu sunt Domnul.” (Exod 10)
Motivele pentru care plăgile au lovit Egiptul au fost multiple: neascultarea lui Faraon față de dorința lui Dumnezeu, impresionarea lui Faraon și poporului său în ce privește măreția Dumnezeului lui Israel, obținerea colaborării împăratului cu El, câștigarea încrederii poporului Israel de Dumnezeu și legarea lui de El, etc.
Un alt motiv pentru care plăgile au avut loc este cel invocat în textul nostru: ”ca să istorisești fiului tău și fiul fiului tău…” Cu alte cuvinte, ca să ai ce povesti urmașilor tăi. Este evident că nu despre genul de istorii de adormit copii este vorba, dimpotrivă, este vorba de evocarea acelor fapte istorice care să le țină trează conștiința dar și conștiența prezenței lui Dumnezeu în mijlocul lor. Uitarea istoriei va fi una dramatică nu din cauza pierderii unor date istorice ci a unor evenimente care au făcut istorie prin puterea lui Dumnezeu. Adesea, atât în cazul poporului evreu cât și în creștinism, uitarea istoriei a adus drept consecință uitarea de Dumnezeu. Înclinaţia de a uita binefacerile lui Dumnezeu fiind una din trăsăturile rele ale caracterului lui păcătos, omul are nevoie de un îndemn constant spre a-şi aduce aminte de ele.
Putem numi istoria o enciclopedie a eratelor, dacă pot spune așa, o Magna Carta atât a succeselor cât și a eșecurilor umane. Viața este destul de scurtă pentru a tot greși și eșua, ne-ar rămâne astfel destul de puțin timp să trăim cu succes și implinire. De aceea există istoria, să învățăm cum să ne trăim viața frumos, fără a repeta aceleași greșeli ale înaintașilor. Iată două texte care să întărească cele scrise mai sus:
”Si tot ce a fost scris mai inainte a fost scris pentru invatatura noastra, pentru ca, prin rabdarea si prin mangaierea pe care o dau Scripturile, sa avem nadejde”. (Rom.15:4)
”Aceste lucruri li s-au intamplat ca sa ne slujeasca drept pilde si au fost scrise pentru invatatura noastra, peste care au venit sfarsiturile veacurilor”. (1Cor.10:11)
Succesul noilor generații este direct proporțional cu conștientizarea și nerepetarea greșelilor celor dinaintea lor.
P.S. Cele mai mari eșecuri din istorie au fost din cauza uitării de Dumnezeu; să avem grijă, așadar, să nu le repetăm!