Liderul 3D (partea întâi)

Alege din tot poporul oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere, vrăjmaşi ai lăcomiei; pune-i peste popor drept căpetenii peste o mie, căpetenii peste o sută, căpetenii peste cincizeci şi căpetenii peste zece. (Exod 18, 21)

 Era cât se poate de evident că poporul avea probleme care trebuiau judecate și rezolvate. Timpul lung de așteptare până la rezolvarea problemelor de către Moise era contraproductiv și nu făcea altceva decât să mărească presiunea psihică a fiecărui individ care se credea nedreptățit.

Aici intervine Ietro iar sfatul lui vizează trei direcții de acțiune care pot aduce rezolvări de lungă durată și o mai puțină presiune socială.

1. „Fii tălmaciul poporului înaintea lui Dumnezeu şi du pricinile înaintea lui Dumnezeu.” (18,19b)

2. „Învaţă-i poruncile şi legile; şi arată-le calea pe care trebuie s-o urmeze şi ce trebuie să facă.”(18,20)

3. „Alege din tot poporul oameni destoinici…”(18,21a)

Vom începe cu a treia direcție urmând ca în următoarele postări să dezvoltăm și celelalte.

Destoinicia este prezentată de către Ietro în trei dimensiuni: relația cu Dumnezeu („temători de Dumnezeu”), relația cu semenii („oameni de încredere”), atitudinea și raportarea față de bunurile altora („vrăjmași ai lăcomiei”). Cu alte cuvinte, condiția sine qua non care se impunea era ca viitori lideri din popor să fie oameni de caracter.

Abraham Lincoln spunea la un moment dat: „În general toți oamenii pot face față adversității dar dacă vrei să testezi caracterul cuiva dă-i pe mână puterea”. „Caracterul autentic „, scria reformatorul Martin Luther, „trebuie să fie mai elogiat decât un talent evident. Talentele sunt niște daruri moștenite. Caracterul autentic, însă, nu-l moștenim de la nimeni. Trebuie să-l formăm piesă cu piesă – prin gândire, alegeri, curaj și determinare.”

Caracterul îți garantează succesul durabil în fața semenilor. Oamenii nu pot avea încredere în liderii care prezintă deficiențe de caracter, drept urmare nu-i vor urma.

Venirea noastră pe lume înseamnă, pe de-o parte, o mulțime de alegeri care au fost făcute de alții în locul nostru. De la genele părinților la locul nașterii sau casa unde vom locui, totul este deja prestabilit dar caracterul, ceea ce este cel mai important, este produsul propriilor alegeri. Modul cum alegi să trăiești azi în cele mai mici detalii va dovedi caracterul tău de mâine.

Haidem să descoperim în următoarele rânduri cele trei dimensiuni de care trebuie să țină cont și pe care să le obțină adevăratul lider:

1. Relația cu Dumnezeu

Se povestește că o domnișoară care primise o cerere în căsătorie de la iubitul ei s-a dus la pastorul ei pentru a-l întreba cum să-și dea seama de seriozitatea propunerii lui și care este garanția că o va iubi la fel de mult și după aceea.

După câteva momente de gândire pastorul îi răspunse: „Urmărește să vezi cât de mult Îl iubește pe Dumnezeu și cât de serios tratează relația cu El!”

Temerea (respectul) de Dumnezeu este un concept înțeles prea adesea greșit. Teologul Jacques Doukhanne propune, într-o carte de a sa, unghiuri diferite dar sănătoase în ce privește această chestiune:

i. Adevărata temere de Dumnezeu este conștiința faptului că ochii Lui sunt asupra noastră

ii. Biblia leagă temerea de Dumnezeu de respectarea Legii Sale (Deut. 6,2; Ecl. 12,13)

iii. A te teme de Dumnezeu înseamnă a te preocupa de ceea ce este bine și corect acționând în consecință atât în spațiul public cât mai ales în intimitate.

iv. A te teme de Dumnezeu înseamnă a-L iubi și a fi iubit de El iar ascultarea de principiile Lui este semnul vizibil al dragostei noastre față de El (Deut. 6,5)

Oamenii care se tem de Dumnezeu trăiesc în conformitate cu voința Sa, mai mult, cel care se teme de Dumnezeu Îl ia în serios pe Dumnezeu. „Omenirea nu-L mai ia în serios pe Dumnezeu. El a devenit bunicul blajin și inofensiv pe care-L putem manipula sau bebelușul Isus, care este prea drăgălaș ca să fie adevărat… . Pentru că am uitat temerea de Dumnezeu, nici măcar nu ne-o putem imagina, cu atât mai puțin să ne-o dorim.”

Iar dacă Dumnezeu nu mai este considerat autoritatea absolută după care să ne conducem viața, atunci suntem toți liberi să facem ce vrem. Sfatul pastorului, despre care aminteam mai sus, se dovedește a fi unul înțelept. Dacă într-o relație de cuplu unul dintre ei este neserios cu privire la relația sa cu Dumnezeu, va fi neserios și în relația sa cu partenerul.

Dacă un lider nu-L recunoaște pe Dumnezeu ca și Suveran absolut va avea un tratament abuziv și va folosi oamenii pentru scopuri și ambiții personale egoiste. Cine nu se teme de Dumnezeu, nici de oameni nu se rușinează!

… VA URMA!

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

7 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

7 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.