O radiografie a cârtirii

1. Cârtirea vine pe fondul problemelor și a durerii. Cârtirea nu apare niciodată atunci când viața e invadată de bine și de plăcere, ci aproape de fiecare dată când avem neplăceri. Există e legătură evidentă între chiorăiala stomacurilor și văicăreala buzelor. Cârtim pentru că nu ne place situația în care ne aflăm; pentru că noi considerăm că placerea este partea noastră exclusivă și nu durerea sau neajunsul. Cârtirea este, așadar, atât un protest împotriva durerii, a neplăcerii cât și a cauzei care le produce.

2. Cârtirea este o problemă a percepției greșite. Cârtirea apare pe fondul diferenței dintre situația în care ne aflăm și percepția noastră cu privire la cum ar trebuie să stea lucrurile. Cârtirea distorsionează grav realitatea. Evreii făceau o reclamă eronată trecutului în timp ce dramatizau peste măsură prezentul. Ei sufereau cu siguranță de foame dar nu mureau de foame. Hrana abundentă era la o distanță de câteva ore; se cerea doar așteptarea timpului hotărât de Dumnezeu. Totul era perceput greșit: viața din Egipt, conducerea lui Moise și Aaron chiar și Dumnezeu era acum perceput ca fiind un ucigaș și nu salvator.

3. Cârtirea este o problemă a nesupunerii. Nu doar liderii sunt contestați ci și motivația lor. Cârtitorii percept dintr-odată liderii ca niște ființe malefice cu obiective oculte iar ei sunt niște biete victime nevinovate. Cârtitorii nu au aproape niciodată o soluție obiectivă de oferit pentru că singura lor menire în viață este să-și plângă de milă și să viruseze pe cât mai mulți cu starea lor.

4. Cârtirea este un păcat al limbii ce are la bază neascultarea. Murmurăm de obicei atunci când nu putem controla situația prin care trecem. Neascultarea apare atunci când deși avem o alternativă bună pentru ieșirea din criză, alegem să ne împotrivim poruncii divine.

5. Cârtirea este o boală sufletească contagioasă. De obicei nemulțumirea se incubează în inimile celor mai nesupuși dintre noi și adesea protestul cârtitorilor nu este focalizat pe probleme de interes general ci unul strict egocentric. Cârtirea este până la urmă un bastart al mândriei. Astfel, pentru a atrage simpatia generală inoculezi în interiorul celor mai mulți ideea că problema ta e și problema lor doar că ei nu-și dau seama deocamdată. Și cum toți avem nemulțumiri în diferite domenii existențiale este foarte ușor să ne alăturăm unei rebeliuni chiar dacă protestul meu nu rezolva problema mea. Ne este cel mai facil să fim parte a problemei și nu a rezolvării ei. Așadar, cârtirea nu este doar o maladiei a limbii ci și o maladie răspândită de către limbă.

6. Cârtirea este un rezultat el credinței falimentare. Cârtirea este păcat, un păcat simptomatic. Cârtirea este alegerea eșecului în ciuda dovezilor providenței divine. A cârti înseamnă să permiți ca circumstanțele nefavorabile ale prezentului să întunece lucrările harului din trecut și să anuleze încrederea în promisiunile lui Dumnezeu cu privire la viitor.

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

7 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

7 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.