Orb şi râşniţar

samson-and-delilah

19. Ea l-a adormit pe genunchii ei. Şi, chemând un om, a ras cele şapte şuviţe de pe capul lui Samson, şi a început astfel să-l slăbească. El şi-a pierdut puterea.
20. Atunci ea a zis: „Filistenii sunt asupra ta, Samson!” Şi el s-a trezit din somn şi a zis: „Voi face ca şi mai înainte şi mă voi scutura.”
Nu ştia că Domnul Se depărtase de el.
21. Filistenii l-au apucat şi i-au scos ochii; l-au coborât la Gaza şi l-au legat cu nişte lanţuri de aramă. El învârtea la râşniţă în temniţă.
(Judecatori 16).

E frustrant să crezi că eşti cineva şi să te trezeşti realizând că nu mai eşti nimic de fapt. Este dezolant să adormi plin de putere şi trezirea să îţi aducă slăbiciunea unui nou născut. Ultima dată când verificase, Samson era un om puternic. Înainte ca să adoarmă profund, fără să bea diazepam, Samson mai putea să ridice multe porţi de cetate, putea să mai bată o mare adunătură de filisteni şi să mai ucidă încă o mie dacă ar fi fost nevoie. Dar toate acestea erau înainte

Adesea prezentul nu mai seamănă deloc cu trecutul. Victoriile de ieri, nu garantează că şi azi vom fi biruitori, iar viitorul… poate fi atât de întunecat sau luminos, depinde înspre cine priveşti.

Cei care ca şi Samson adorm pe fondul mângâierilor Dalilei, se vor trezi brutalizaţi de cei care vor să le scoată ochii. Cei care adorm confortabil în aşternutul clad al păcatului vor avea parte de un şoc direct proporţional cu confortul.

Samson şi-a pierdut vederea înainte ca să-şi piardă ochii, dar nu asta a fost marea pierdere. Înainte ca Samson să-şi piardă ochii, el L-a pierdut pe Dumnezeu, iar asta e o pierdere soră cu tragedia. Nu-ţi poţi bate joc la nesfârţit de darurile pe care Dumnezeu ţi le-a oferit ca să-L cinsteşti. Dumnezeu nu va suferi perpetuu nebuniile noastre. Există o limită a harului Său, iar limita este întrecută atunci când omul face abuz de harul Său.

Îţi poţi trăi viaţa exact aşa cum îţi place, după toţi parametrii firii păcătoase. Îţi poţi bate joc ani în şir de sănătatea ta, consumând din licorile şi hrana diavolului. Poţi să-ţi arunci la gunoi moralitatea şi caracterul, trăind ca şi când nu ai fi fost creat după chipul lui Dumnezeu. Poţi face tot ce vrei din toate acestea, dar nu ai dreptul să dai vina pe Dumnezeu când vei ajunge o legumă la nici 30 de ani, când cancerul îşi va face loc de veci în plămânii şi ficatul tău, când în loc a ajungi în aşternuturi calde vei ajunge la urgenţe sau locuri de corecţie civică. Las Vegas-ul de ieri poate ajunge Jilava de azi, ca în cazul lui Samson. O viaţă trăită fără responsabilitate cauzează adesea necazuri şi probleme de  care doar tu eşti responsabil.

Ultima imagine pe care Samson a văzut-o, a fost imaginea trădării, întruchipată în Dalila. N-a plâns după el şi nici necajită nu mai era ca înainte. Cu Samson, ea câştigase lozul cel mare; devenise peste noapte eroina filistenilor. Ce nu a putut face o armată întreagă pe câmpul de război, a făcut această femeie în câteva ceasuri.

Samson a ajuns să facă pisat la râşnită, făcând un bine boului sau măgarului, care a fost trimis în concediu. Lecţia este evidentă: refuzând să-ţi foloseşti energia şi darurile pentru  cauza lui Dumnezeu, părăsindu-L pentru propriile plăceri, vei sfârşi făcând pisat pentru puii diavolului. Cine refuză avansarea în gradul de moştenitor al veşniciei lui Dumnezeu, prin ascultare de El, va ajunge să fie retogradat de Satana, ori la „rangul” de râşniţar, ca Samson, ori la acela de porcar, precum fiul risipitor; şi are diavolul destule posturi de acest gen.

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

6 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

6 ani

1 comentariu

    Din dragoste, Dumnezeu nu se joaca cu noi de-a mantuirea. Nici Satana nu se joaca, ci isi ia foarte in serios indeletnicirea lui demonica de a ne distruge. El o faca din ura inversunata. Ura fata de noi si ura fata de iubitul nostru Mantuitor. Cand o sa incetam noi sa ne jucam cu viitorul nostru vremelnic si vesnic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.