Şi… ce dacă?

Imagini-Artistice-Amuzante-cu-Biombe-1

„Samson a plecat la Gaza; acolo a văzut o prostituată şi a intrat la ea” (Judecători 16,1)

Samson a fost omul care a doborât recordul în ce priveşte înşelarea aşteptărilor, atât din partea lui Dumnezeu, cât şi din partea oamenilor. Uneori, citind despre viaţa lui, ai impresia că nici nu-i pasă de ceea ce crede Dumnezeu şi ceea ce cred oameni despre el. Samson este un rebel prin definiţie, cele mai mari aventuri ale lui constând în călcarea în picioare a tuturor cerinţelor divine, şi se pare că de multe ori era încântat să facă aceasta.

Samson este tipul tânărului neliniştit, frustrat, imatur. Deşi nu are motive de rebeliune, se comportă adesea ca şi cum cineva are întotdeauna ceva cu el. Darul special, oferit de Dumnezeu, îl incomodează uneori din cauza responsabilitaţii cu care venea acest dar. Alteori îl acceptă ca ceva foarte bun, deoarece îi conferă o superioritate faţă de ceilalţi. Îi place să fie aplaudat, apreciat, în centrul atenţiei. Doarme bine noaptea când ştie că toţi de teapa lui îl respectă şi îl urmează. Nu suportă, în schimb, mustrarea. Nu-i plac predicile moralizatoare ale părinţilor şi conducătorilor religioşi, de aceea nu prea dă pe la biserică.

Îl incomoadează „camerele de luat de vederi” ale oamenilor şi ale lui Dumnezeu. Este tipul de om care vrea să fie normal, sau ca ceilalţi. Dar ce este normalitatea de fapt? În acceptul lui şi a multora de azi, normalitatea este definită în funcţie de plăcerea proprie, de dorinţele necenzurate ale firii. Normalitatea este în concepţia majoritară, privarea de responsabilitaţi, dar o abundenţă de drepturi. Normalitatea este ceea ce fac cei mai mulţi, omul pământesc.

Samson va constata prea târziu că lucrurile sunt exact invers, că nu există plăcere autentică şi de durată în neascultarea de Dumnezeu. Că normalitatea este dată de omul spiritual, care îşi găseşte plăcere în Dumnezeu.

Un motto preferat a lui Samson era, se pare, „Şi… ce dacă?”

 • Samson, atingerea ta de hoitul leului este păcat, tu nu ai voie să te atingi…!
 • Şi… ce dacă mă ating?
 • Samson, a spus Domnul să nu iei o fată din alt neam ca soţie…!
 • E viaţa mea. Ce are…, nu e si ea om?
 • Samson, băuturile alcoolice, nu au ce căuta în preajma ta…!
 • Nu are nimic…, O dată e nunta mea…!

Un pas greşit duce la un altul şi astfel Samson coboară tot mai mult standardele lui morale, dacă le mai avea. Deşi a fost martorul unei minuni, atunci când Dumnezeu îi despică stânca şi bea apă, exact ca poporul Israel odinioară, Samson trecere cu vederea minunea în schimbul plăcerii personale. După o căsnicie de care s-a ales „cenuşa”, Samson îşi alungă amarul vieţii acceptând serviciile unei prostituate în Las Vegas-ul vremii de atunci, cetatea Gaza.

„Şi ce dacă e păcat?” – răspunse Samson conştiinţei (care lupta din greu pentru supravieţuire) înainte ca el să intre în patul cald al păcatului.

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

6 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

6 ani

1 comentariu

  …cuvintele acestea cad grele si arzatoare peste inima mea; sunt o persoana „conformista” inconjurata de o lume de „neconformisti” sau invers?
  de fapt, ce este normal intr-o lume anormala?
  Multumesc lui Isus ca este mereu langa mine, EL, conformist si revolutionar in acelasi timp. Ii multumesc pentru ca imi trimite mereu cate un raspuns sau cate un mesaj in toate cate vad si traiesc zi de zi.
  E adevarat ca uneori trebuie sa fim „conformisti” si alteori „nonconformisti” insa in toate situatiile, constiinta proprie este cea care ne dicteaza ce drum sa urmam. Bineinteles, vorbesc despre o constiinta in deplina armonie cu Isus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.