Mai bine convins decât învins!


2. Dacă nu vrei să-l laşi să plece şi dacă-l mai opreşti,
3. iată, mâna Domnului va fi peste turmele tale de pe câmp; peste cai, peste măgari, peste cămile, peste boi şi peste oi; şi anume va fi o ciumă foarte mare.
4. Dar Domnul va face deosebire între turmele lui Israel şi turmele egiptenilor, aşa că nu va pieri nimic din tot ce este al copiilor lui Israel.”  (Exod 9)

Fiecare nouă plagă care vine, lovește din ce în ce mai aproape de casa lui Faraon, fiind o dovadă evidentă că împotrivirea repetată față de Dumnezeu aduce distrugerea mai aproape de casă.

Și cu această plagă, Dumnezeu va pune sub talpa Lui alți câțiva zei ai Egiptului. Taurul  reprezenta pe zeul Apis, vaca reprezenta pe Hathor, zeița dragostei, a frumuseței și a bucuriei. Hathor, considerată și zeița mamă, era reprezentată printr-o femeie cu cap de vacă, uneori doar cu coarne de vacă. Seth și în alte părți Khnum erau reprezentați prin berbec sau  cap de berbec. Acești zei ai Egiptului erau nu dar reprezentați prin aceste animale ci erau și protectorii acestora. Boala care lovit aceste turme și cirezi a dovedit încă o dată impotența acestor zei și inutilitatea credinței în ei.

În altă ordine de idei, plaga aceasta, mai mult decât cele de dinainte, este un dezastru economic, având în vedere faptul că pe atunci bogăția se măsura în mărimea turmelor, mijloacele de transport erau asigurate de camile și cai, iar forța armată era dată de carele de război trase de cai puternici.

Cât va mai opune rezistență Faraon? Cât va mai trece până să decidă că la fiecare atac, el și ai lui sunt marii perdanți? De ce l-a lăsat rece raportul trimișilor său în Gosen unde s-a constatat că asupra turmelor evreilor plaga nu se abătuse?

În profilul spiritual al lui Faraon se poate observa o nebunie perpetuuă, care izvorâște dintr-o mândrie demonică. Plăgile de până acum i-au dovedit că n-are cum să câștige, aliații cei mai de seamă, zeii în care se încredea, se dovedesc a fi ori neputincioși, ori inexistenți. E posibil ca glasul rațiunii să-i fi sugerat capitularea, în timp ce glasul inimii vanitoase să-l îmboldească să continuie că doar e fiul lui Ra. Ce va spune poporul, ce vor spune urmașii, ce va spune istoria dacă se va pleca în fața Dumnezeului care conduce un popor de sclavi?

Aceasta este o metodă diavolului de a seduce iar apoi a distruge sufletele oamenilor: determinarea de a continua multă vreme într-o rebeliune nejustificată împotriva lui Dumnezeu ca mai târziu când omul observă că s-a luptat împotriva binelui, să-l convingă de faptul că este un act de slăbiciune să-și plece capul în pocăință și cerere de iertare.

De ce să strigi cu limbă de moarte ”M-ai învins Galileene!” precum Iulian Apostatul când poți trăi o viață frumoasă mulțumindu-I Galileanului că te-a convins să fii al Lui?

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

4 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

4 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.