De ce ne place ziua de mâine?

8. Faraon a chemat pe Moise şi pe Aaron şi a zis: „Rugaţi-vă Domnului, să depărteze broaştele de la mine şi de la poporul meu; şi am să las pe popor să plece să aducă jertfe Domnului.”
9. Moise a zis lui faraon: „Hotărăşte-mi când să mă rog Domnului pentru tine, pentru slujitorii tăi şi pentru poporul tău…”
10. El a răspuns: „Mâine.” Şi Moise a zis: „Aşa va fi…”
(Exod 8 )

Se pare că nu prea i-a priit lui faraon vizita sfintelor broaște; nu găsim nici o experiență înălțătoare a lui sau a poporului legată de vizita aceasta, motiv pentru care este hotărât să scape de ele. Trebuie să fii fost umilitor pentru faraon să ceară ajutor de la Dumnezeul pe care tot încerca să-L ignore și să-și recunoască prin aceasta neputința sa ca dumnezeu.

Partea ciudată și curioasă a cererii lui faraon este că dorește ca broaștele să fie îndepărtate în ziua următoare. De ce mâine și nu azi? De ce această amânare?

Cel mai probabil, această amânare a lui faraon este legată de caracterul lui schimbător. Așa cum spune relatarea biblică, vrăjitorii lui faraon au scos și ei broaște prin metodele lor, motiv pentru care, e posibil ca faraon să fii sperat că de vreme ce vrăjitorii au scos și ei broaște vor fi capabili și să le trimită înapoi.

De asemenea, e posibil ca bazat pe prima experiența legată de transformarea apei în sânge când s-au găsit soluții la criza de apă, faraon să fii tras nădejde ca și acum să se găsească o soluție astfel încât să nu mai fie nevoit să se supună lui Dumnezeu. Acest mod de a gândi eu l-aș numi ”amânare cu premeditare”. Foarte mulți oameni amână pocăința sau împlinirea voiei lui Dumnezeu din cauza unor situații subiective nescuzabile în fața lui Dumnezeu: vârsta, serviciul, poziția socială, familia, prietenii, neclarități teologice, viciile, etc. Însă oricare ar fi motivul cam toate același mesaj: nu-L vreau pe Isus azi în viața mea!

Ziua de mâine este perfectă pentru aceia care încă nu și-au dezlipit sufletul de plăceri lumești, aceia care cred că poți sta în fața porții Raiului stergându-te la gură de crema prăjiturilor servite din platoul diavolului. Mâine este pentru aceia care poate că își doresc o schimbare însă le mai place încă viața neschimbată.

Mâine este ziua promisiunilor sublime dar și a faptelor care lipsesc, de foarte multe ori, cu desăvărșire.

Mâine e speranța deșartă a celui ce nu dorește cu adevărat schimbarea. Mâine a amăgirea că voi excela chiar dacă astăzi am trăndăvit, însă excelența  de mâine poate fi posibilă datorită excelenței de azi. Nu poți culege mâine ceea ce nu ai semănat azi. Mâine va fi mai bun decât azi doar dacă azi a fost mai bun decât ieri. Confortul de mâine se datorează efortului de azi.

Mâine este ziua celor cu idealuri mici, a celor care cred că lucrurile importante vin de la sine. Mâine nu este o zi a împlinirii ci o zi a amânării a ceea ce s-ar putea împlini.

Ne place ziua de mâine deoarece poartă cu ea mirajul unei speranțe de mai bine, promisiunea unei vieți reușite, viziunea unei trări excelente dar care poartă pecetea utopiei. Mâine este visul frumos al lucrurilor pe care ai vrea să le ai, pe care ți-ai dori să le ai, dar pe care nu le vei putea avea, poate, niciodată fiindcă nu ai început de azi să le obți. ”Mâine” și ”într-o zi” sunt criminalii vieții calitative și împlinite.

Diane Ackerman spunea: ”Nu vreau să ajung la finalul vieții mele și să descopăr că am trăit doar lungimea ei. Vrea să știu că am trăit și profunzimea ei.” Foarte mulți oamenii se străduiesc să adauge ani la viață când de fapt cel mai important este să adaugi viața la anii pe care îi trăim.

Nu trăi în trecut, s-ar putea să nu ai nici un viitor; nu trăi nici în viitor, vei rata prezentul ci trăiește în prezent cum nu ai făcut în trecut și vei avea un viitor mai bun decât prezentul. Fericirea și mântuirea are rădăcini în prezent. Astăzi este ziua în care poți iubi mai mult, în care poți sluji mai mult, când poți ferici pe cineva, când poți aduce zâmbete pe fețe nesenine, când poți alege ca Isus Hristos să-ți fie Domn.

Să-ncepem mâine… zice unul. Iar mânie tot așa va spune

Și ce înseamnă azi? Înseamnă o nouă zi care apune

Mereu veni-va un alt mâine, dar se va topi mereu în ieri

și anii nu-ți vor mai întoarce pierdutele întârzieri (Persius)

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

5 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

5 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.