Povestea care Pilat nu o va auzi

jesus-christ-sermon-mount

9. Pilat le-a răspuns: „Voiţi să vă slobod pe Împăratul iudeilor?”
10. Căci pricepuse că preoţii cei mai de seamă din pizmă Îl dăduseră în mâna lui.
11. Dar preoţii cei mai de seamă au aţâţat norodul să ceară lui Pilat să le sloboadă mai bine pe Baraba.
12. Pilat a luat din nou cuvântul şi le-a zis: „Dar ce voiţi să fac cu Acela pe care-L numiţi Împăratul iudeilor?”
13. Ei au strigat din nou: „Răstigneşte-L!”
14. „Dar ce rău a făcut?”, le-a zis Pilat. Însă ei au început să strige şi mai tare: „Răstigneşte-L!”
(Marcu 15, 9-14).

Unii spun că Pilat a avut de a face cu un proces greu, avându-L pe Isus pe banca de acuzare. Că a fost între ciocan şi nicovală. Eu cred că niciodată nu este uşor când ai de ales între adevăr şi neadevăr. Greutatea nu constă în faptul că nu ştii ce să alegi, ci în faptul că nu ştii cum te va afecta oricare dintre alegeri. Sunt prea puţini aceia care au dificultăţi în a alege binele de rău. Nu de puţine ori alegerea binelui, alegerea de sta de partea adevărului a avut consecinţe nefaste asupra alegătorului, chiar imediat după alegere. Şi nu este taină faptul că într-o lume neleguită adevărul se plăteşte, uneori chiar cu viaţa, în timp ce neadevărul este ridicat la rang de virtute, împreună cu cei care îl aleg. Asta până într-o zi, până în ziua dreptei judecăţi a lui Dumnezeu.

Pilat era convins că Isus nu are nici o vină şi că acuzaţiile conducătorilor religioşi erau din motive strict personale. Prin urmare ar fi trebuit ca Isus să fie eliberat. Dar, cum putea Pilat să rămână fidel adevărului şi în acelaşi timp să fie grevat de consecinţele imediate şi de lungă durată ale alegerii sale? A sta de partea lui Isus când toţi sunt împotrivă era o provocare pe care Pilat nu şi-a asumat-o. A preferat să fie neutru, doar că el nu a ştiut că atunci când e vorba de Dumnezeu, neutralitatea înseamnă pact cu diavolul. Neutralitatea, în cele spirituale ţine doar o secundă, până alegi de partea cui eşti, deoarece în viaţă totul se reduce la doar două opţiuni: cu Dumnezeu sau împotriva Lui.

Da, e posibil ca Pilat să fi fost demis din funcţia de guvernator, aşa cum l-au ameninţat iudeii ca vor face dacă nu le vor îndeplini cererea, dar i s-ar fi dat un loc în Cer, tot un loc de domnie, dar alături de Acela pentru care a riscat totul, un loc ce nu i s-ar fi luat niciodată.Cât adevăr a spus Isus: „Cine îşi va păstra viaţa, o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa, pentru Mine, o va câştiga” (Matei 10,39). Mi-ar fi plăcut să fie şi Pilat printre cetăţenii Paradisului şi să stau „gură cască”, ascultând cum povesteşte despre ziua aceea. Dar Pilat nu va fi acolo, pentru că a ales corona ce s-a veştejit şi singurul care ne va povesti va fi Isus. Până atunci însă, trebuie să fiu atent la alegerile mele, alegeri care să-l onoreze pe Isus. Şi voi la fel. Isus ne aşteaptă să ne adunăm în jurul Lui, pe o pajişte verde din ceruri pentru a ne spune povestea iubirii Lui. Nu mai e mult până atunci. Ai grijă să nu lipseşti!

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

6 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

6 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.