Samson – O căsnicie incendiară

fire

6. Filistenii au zis: „Cine a făcut lucrul acesta?” Li s-a răspuns: „Samson, ginerele timneanului, pentru că acesta i-a luat nevasta şi a dat-o tovarăşului lui.” Şi filistenii s-au suit şi au ars-o pe ea şi pe tatăl ei.
7. Samson le-a zis: „Aşa faceţi? Nu voi înceta decât după ce mă voi răzbuna pe voi.”
8. I-a bătut aspru, pe spate şi pe pântece; apoi s-a coborât şi a locuit în crăpătura stâncii Etam.
(Judecători 15).

Filistenii nu au fost deloc impresionaţi de bravura lui Samson, dimpotrivă erau plini de mânie. O parte însemnată, a ceea ce însemna hrana lor, s-a făcut scrum. Deja lucrurile au luat o întorsătură periculoasă, iar filistenii era determinaţi să pună capăt. Au cercetat şi au aflat că responsabil pentru incediul cerealelor şi a grădinilor de măslini, nu e nimeni altul decât Samson. Au descoperit, de asemenea, şi mobilul faptei şi au decis că cele întâmplate sunt de fapt efecte, care au plecat dintr-o cauză: recăsătorirea soţiei lui. În gândirea lor strâmbă, au considerat că eliminând cauza, vor fi scutiţi pe viitor de efecte, astfel au ars atât fosta soţie a lui Samson cât şi tatăl acesteia.

Strâmbătatea hotărârii lor avea să fie corectată, tardiv, de Samson, când le va arăta cu puterea pumnului şi preţul sângelui lor vărsat, care este adevărata cauză ce a produs efectele: nimeni alţii decât ei.

Acţiunea filistenilor este o dovadă clară de laşitate; s-au răzbunat pe o femeie lipsită de apărare. De fapt aceasta este specialitatea păcatului şi a domnului lui; întotdeuna atacă pe cei fără apărare, pe cei slabi, pe cei precar fortificaţi. Păcatul spionează atent fiecare colţişor al cetăţii sufletului nostru, până când va găsi o breşă în zid, un punct de control lăsat nesupraveghet, şi atunci atacă. Firea pământească nu va declara război firii duhovniceşti atâta timp cât în sediul inimii se află Hristos şi doar Hristos. O va face doar în momentul în care inima va primi emisarii de „pace” ai ei.

Precum Samson, de multe ori şi noi, uităm că nu trebuie să existe nici un pact de neagresiune între noi şi firea pământească. Firea nu trebuie gâdilată, cum a făcut Samson, ci scărpinată cu peria de sârmă.

Un alt lucru de care nu a ţinut cont Samson a fost acela că nu se poate face niciodată casă bună într-un loc străin de Dumnezeu, şi că duşmanii Domnului nu trebuie să fie prietenii sau mai rău, iubiţii tăi.

Căsnicia lui Samson dovedeşte că atunci când inima se înfierbântă peste măsură, iar pompierului de serviciu, raţiunea, i se dă liber, poate avea loc un incendiu de proporţii nebănuite. Când crezi că e suficientă încălzirea călcâielor pentru a face o casă bună, rişti să-ţi ardă casa din temelii. Câte legături maritale nu sfârşesc într-un mod asemănător pentru că au început ca şi căsnicia lui Samson? La câţi nu le arde căminul din temelii, pentru că baza ei a fost una de paie, şi toţi ştim cât de uşor iau foc acestea! Pentru a evita astfel de evenimente neplăcute, trebuie consultat încă de la început Expertul. El ne va spune dacă e momentul potrivit pentru un cămin, locul unde să ni-l aşezăm, din ce trebuie făcută baza şi care sunt măsurile de urgenţă în caz că vor mai ieşi scântei.

Atenție, se filmează!

„… Am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni”. 1 Corinteni 4,9   E posibil ca de multe ori ceea ce facem să nu ni se pară important. Avem impresia adesea, că suntem sub…

6 ani

Cei doi Bar-Abba

La fiecare praznic al Paştelui, Pilat le slobozea un întemniţat pe care-l cereau ei. În temniţă era unul numit Baraba, închis împreună cu tovarăşii lui din pricina unui omor pe care-l săvârşiseră într-o răscoală. Norodul…

6 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.